Ο ιερομόναχος Στέφανος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου είναι ο νέος Πρωτοεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Ο οποίος και  έχει υπηρετήσει ξανά στο παρελθόν στην Ιερά Επιστασία, την οποία συμπληρώνουν οι: π. Παύλος από τη Μονή Ξηροποτάμου, γέρων Νικόδημος από την Αγίου Παύλου και ιερομόναχος Παΐσιος από τη Μονή Γρηγορίου.

Σύμφωνα με το τελετουργικό νωρίς το πρωί έγινε στις Καρυές η συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας με τον απολογισμό -κυρίως οικονομικό- της απερχόμενης Ιεράς Επιστασίας, με Πρωτοεπιστάτη τον π. Χριστοφόρο από την Ιερά Μονή Ιβήρων ενώ ακολούθησε η κατάθεση των συμβόλων, δηλαδή της επιστασιακής ράβδου, των διάσημων του Αγίου Πρώτου και της τετραμερούς σφραγίδας.

Την συνεδρίαση ακολούθησε μικρή δέηση στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου ο π. Νικόδημος εγκατέστησε τη νέα Ιερά Επιστασία. Ενώ μετά την αποχώρηση των επισήμων συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η Ιερά Κοινότητα για την διανομή των διακονημάτων,  τον ορισμό του Αρχιγραμματέα κλπ.

Στην εκδήλωση αλλαγής παρέστησαν  ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος και ο αναπληρωτής του Αρίστος Κασμίρογλου Άθως και ο Διευθυντής του Κε.Δ.Α.Κ. Ηλίας Περτζινίδης.

Μετά το πέρας της τελετής, αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας ο διευθυντής του Κε.Δ.Α.Κ. συνοδεύοντας τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Πολιτικό Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιο Μαρτίνο και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμανδρίτη Νικόλαο, μετέβησαν  στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, επισκεφτήκαν το Καθολικό και συζήτησαν θέματα που αφορούν την  Μονή.

Print Friendly, PDF & Email