Το Άγιον Όρος σήμερα

Το Άγιον Όρος αποτελεί, «κατά το αρχαίον τούτου προνομιακό καθεστώς», αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού Κράτους. Διοικείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, στα πλαίσια του Ελληνικού Συντάγματος. Ως προς την πνευματική του υπόσταση, το Άγιον Όρος βρίσκεται κάτω από την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Η εποπτεία πάνω στην τήρηση του Καταστατικού Χάρτη και των προβλεπόμενων θεσμών του, καθώς και η ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα τάξης και ασφάλειας εκφράζεται από τον Διοικητή του Αγίου Όρους. Η Διοίκηση υπάγεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και εδρεύει στις Καρυές.
Οι είκοσι κυρίαρχες Ιερές Μονές έχουν ιστορικά συγκεκριμένη ιεραρχία και προσδιορισμένη εδαφική κατανομή στην αθωνική χερσόνησο. Σήμερα είναι όλες κοινοβιακές και αυτοδιοικούνται από τη Γεροντία τους. Έχουν επικεφαλής τον Καθηγούμενο, που αποτελεί τον πνευματικό πατέρα των αδελφών της Μονής. Όλες οι Μονές εκπροσωπούνται στην Ιερά Κοινότητα. Η Ιερά Κοινότητα, εκφραστής του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους, εδρεύει στις Καρυές. Αποτελείται από τους αντιπροσώπους των είκοσι ιερών Μονών, οι οποίοι έχουν ετήσια θητεία. Οι Ιερές Μονές, μοιρασμένες σε πέντε ομάδες, εναλλάσσονται κάθε χρόνο με αντιπρόσωπό τους στην τετραμελή Ιερά Επιστασία της Ιεράς Κοινότητας:

1η: Μεγίστης Λαύρας, Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Εσφιγμένου
2η: Βατοπεδίου, Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου, Σταυρονικήτα
3η: Ιβήρων, Παντοκράτορος, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας
4η: Χιλανδαρίου, Ξηροποτάμου, Αγίου Παύλου, Οσίου Γρηγορίου
5η: Διονυσίου, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Κωνσταμονίτου

Από τις πέντε πρώτες στην ιεραρχία Ιερές Μονές, προκύπτει και ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Ιουνίου 2018, συγκροτήθηκε η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους από την 3η ομάδα ιερών Μονών (Ιβήρων, Παντοκράτορος, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας). Πρωτεπιστάτης είναι ο Γέρων Γερβάσιος Ιβηρίτης.

XΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

Ιερά Κοινότητα – Ιερά Επιστασία

23770 23 712, 23770 23 713

Πρωτεπιστάτης:   23770 23 710
Αρχιγραμματέας:  23770 23 710
Γραμματεία:           23770 23 224

Διοίκηση Αγίου Όρους

Γραμματεία:   23770 23 314
Διοικητής:     23770 23 230

Print Friendly, PDF & Email