Η Συμβολή του Κε.Δ.Α.Κ. στην Αποκατάσταση των Ζημιών της Ι. Μ. Χιλανδαρίου

vjlzwmwcts

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Κε.Δ.Α.Κ. ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΗΣ Ι. Μ. ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

Παρουσίαση και διάλεξη στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου – 6 Χρόνια Μετά»

ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

24 – 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Στην έδρα της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών στο Βελιγράδι και στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Η Ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου – 6 Χρόνια Μετά»  παρουσιάστηκαν στο κοινό τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα έργων ανακαίνισης  της Σερβικής Βασιλικής Λαύρας που έπαθε ζημίες στην πυρκαγιά που ξέσπασε το  2004.  Επίσης, δόθηκε διάλεξη από  μέλη της ομάδας  Ελλήνων ειδικών επιστημόνων  του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Κέντρου, Αρχιτέκτονας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κ. Στέργιος Στεφάνου, εξέθεσε λεπτομερέστατα στους Σέρβους ειδικούς του Τομέα Προστασίας των Μνημείων Πολιτισμού, στοιχεία σχετικά με την πορεία των μέχρι σήμερα έργων πάνω στην ανακαίνιση της ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, καθώς και με το ύψος των χρηματικών μέσων που έχουν δαπανηθεί προς τον σκοπό αυτό.

Αναφέροντας ότι στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα μεταξύ 3ης και 4ης Μαρτίου 2004 χάθηκε για πάντα ένα μέρος της κληρονομιάς που φυλάσσονταν κατά τους οκτώ περασμένους αιώνες, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως οι παράγοντες του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς – Kε.Δ.A.K., συνεχίζουν, εδώ και 29 χρόνια, να μεριμνούν για την τύχη των αγιορειτικών μοναστηριών. Οι ίδιοι παράγοντες είναι αρμόδιοι για χορήγηση αδειών για την υλοποίηση σχεδίων προστασίας του φυσικού πλούτου, των μνημείων και των ιερών Ναών που ανήκουν στο Άγιον Όρος, σεβόμενοι τις διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα.

«Περίπου 50 ειδικοί – μέλη του Κε.Δ.Α.Κ., που ιδρύθηκε το 1981, ασχολούνται με την προστασία και τη συντήρηση και των 20 αγιορειτικών μοναστηριών. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο Χιλανδάρι, το Κέντρο μας έστειλε αμέσως, δηλαδή την ίδια μέρα, επί τόπου, μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το πρώτο καθήκον προτεραιότητας αποτελεί να εξασφαλιστεί η παραπέρα διαβίωση των ανθρώπων, να σωθεί ο ανεκτίμητος θησαυρός και να παραμεριστούν οι συνέπειες κατάρρευσης των κτισμάτων του συμπλέγματος του μοναστηριού. Πολύ γρήγορα, το Ελληνικό Κράτος διέταξε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου μας, στην οποία λήφθηκαν τα απαραίτητα σχέδια και μέτρα ανακαίνισης»,- δήλωσε ο κ. Στεφάνου, και συνέχισε λέγοντας πως η φωτιά κατάστρεψε το λεγόμενο «Λευκό Ξενώνα» στην ανατολική πλευρά του συμπλέγματος, στον οποίο βρισκόταν Κελιά από το έτος 1580. Τέλος, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως εδώ πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερη απώλεια και ζημιά, επειδή τα εν λόγω Κελιά είχαν σχεδόν ανακαινιστεί πριν την πυρκαγιά.

Μετά από τον κύριο Στεφάνου μίλησε ο κ. Κώστας Κοντοδίνας, αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Αναπαλαίωσης και Συντήρησης των Μνημείων Πολιτισμού, ο οποίος δήλωσε πως η πυρκαγιά κάλυψε περισσότερο από μισό των εκτάσεων του Χιλανδαρίου, δηλαδή 5.761 τετραγωνικά μέτρα, από τις συνολικά 10.500 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τα λόγια του, το σχέδιο ανακαίνισης του μοναστηριού είναι μακρόπνοο και πολυσύνθετο. «Κατά το 2004 και 2005 εκτελούνταν έργα σταθεροποίησης και εξασφάλισης των ετοιμόρροπων κτισμάτων. Επίσης, στην πυρκαγιά χάθηκαν και τέσσερα Παρεκκλήσια – του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σάββα του Σέρβου, του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, από τα οποία το τελευταίο κατάρρευσε εντελώς. Κάηκαν οι Ξενώνες του Ηγουμεναρίου, του Δοχειαρίου, ο Μεγάλος Ξενώνας που κτίστηκε την περίοδο από το 1816 ως το 1821, ένας Ξενώνας από το 1814 ή το Συνοδικό, ένα μέρος της εισόδου του μοναστηριού και ένα μέρος του παλιού Ξενώνα από τον 14ο αιώνα, ο λεγόμενος «Λευκός Ξενώνας». Σέρβοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες έχουν ήδη υπολογίσει πως τα έργα ανακαίνισης των Ξενώνων και των Παρεκκλησιών της δωρεάς του Αγίου Σάββα και του πανόσιου πατέρα του, δηλαδή του Συμεών του Μυροβλύτου θα διαρκέσουν τουλάχιστο ως το έτος 2014, επειδή εδώ πρόκειται για εξαιρετικά λεπτά έργα ανακαίνισης ενός ιερού Ναού, που αποτελεί συνάμα και ζωντανό μοναστήρι και μνημείο πολιτισμού. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανακαινίσει το 35 τοις εκατό εκείνων που είχαν καταστραφεί στην πυρκαγιά και τα έργα ανακαίνισης ολόκληρου του συμπλέγματος του Χιλανδαρίου πρόκειται να διαρκέσουν τουλάχιστο 15 χρόνια και θα στοιχίσουν περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ», κατέληξε ο κ. Κοντοδίνας.

Print Friendly, PDF & Email