Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος

uziaweojfs

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 1, HELEXPO – Δ.Ε.Θ.

26/10/1999 – 31/12/1999

Η έκθεση αυτή αποτέλεσε μια πρώτη συστηματική παρουσίαση της κτιριακής εικόνας του Αγίου Όρους, όλων των Ιερών Καθιδρυμάτων, με παράλληλη προσέγγιση γενικών στοιχείων της Αθωνικής Πολιτείας.

Ταυτόχρονα, ήταν μια πρώτη αποτίμηση του εκτεταμένου έργου του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) που το παρουσίασε μέσα από έναν μεγάλο όγκο υλικού και πλούσια ποικιλία μέσων, όπως και την φιλοσοφία της διατήρησης των μοναδικής αξίας μνημειακών θησαυρών του Αγίου Όρους.

Η Έκθεση «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» εγκαινιάστηκε στις 26 – 10 – 1999 από το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης, κ. Ε. Βενιζέλος και Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γ. Μαγκριώτης.

Στα εγκαίνια συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η οποία – διά του εκπροσώπου της, ιερομονάχου Νικοδήμου Λαυριώτη – αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Κε.Δ.Α.Κ. στο Άγιον Όρος. Στο έργο του Κε.Δ.Α.Κ. αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του και Γ.Γ. Υ.ΜΑ. – Θ., κ. Γ. Λυσαρίδης, ενώ για τον θεσμικό του ρόλο μίλησε ο εποπτεύων Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γ. Μαγκριώτης.

Αναλυτικότερα, η έκθεση «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση των είκοσι κυρίαρχων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους (ίδρυση, ιστορικά στοιχεία, περιγραφή), καθώς και το έργο αποκατάστασης που έχει επιτελέσει το Κε.Δ.Α.Κ. Η παρουσίαση γίνεται με τη βοήθεια εκατό πινάκων, μέσα από φωτογραφίες μεγάλου χρονολογικού εύρους, κείμενα και σχέδια. Ο θεατής έρχεται σε μια πρώτη επαφή με τον αρχιτεκτονικό πλούτο των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και την τεχνική των έργων αποκατάστασης του Κε.Δ.Α.Κ.

 

  • Ανάδειξη της σχέσης δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος στο Άγιον Όρος, μέσα από εξήντα αυτοφωτιζόμενες διαφάνειες.

 

  • Προβολή ταινίας, διάρκειας 30΄, με τίτλο «Μνημεία και Επεμβάσεις» που επιμελήθηκε το Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για κινηματογραφικό υλικό σημαντικής αξίας, αφού η λήψη έγινε με ειδική άδεια από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Είναι η πρώτη φορά που χορηγήθηκε άδεια για την εναέρια κινηματογραφική καταγραφή του συνόλου σχεδόν της χερσονήσου. Οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν τα μοναστηριακά συγκροτήματα, το αγιορειτικό φυσικό περιβάλλον και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα έργων αποκατάστασης του Κε.Δ.Α.Κ.

 

  • Χρήση πρότυπου προγράμματος πολυμέσων – παραγωγής Κε.Δ.Α.Κ. – συνολικής διάρκειας δέκα ωρών, για την παρουσίαση «ηλεκτρονικού» οδοιπορικού στο Άγιον Όρος. Παρουσιάζεται σε οκτώ info kiosk, με ισάριθμες οθόνες επαφής. Περιλαμβάνει – σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες – στοιχεία για την ιστορία του αθωνικού μοναχισμού, την τέχνη στο Άγιον Όρος, την ανάλυση των διοικητικών του δομών, την οργάνωση της ζωής στα Ιερά Καθιδρύματα, αλλά και για τους κειμηλιακούς θησαυρούς των τελευταίων. Ο επισκέπτης ξεναγείται σε όλα τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους (Μονές, Σκήτες, Κελιά, Καθίσματα, Ησυχαστήρια) και στα έργα του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς μέσω οπτικοακουστικού υλικού.

 

  • Εκθετήριο εκδόσεων και Αναγνωστήριο, όπου συγκεντρώνονται οι εκδόσεις του Κε.Δ.Α.Κ. και άλλες που αναφέρονται στο Άγιον Όρος και στα Ιερά Καθιδρύματά του. Η έκθεση αποτυπώνει και μεταφέρει στον επισκέπτη την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των μνημείων της Αθωνικής Πολιτείας, βασικά στοιχεία της οικοδομικής τους ιστορίας, τον κειμηλιακό πλούτο των αγιορειτικών Μονών αλλά και τον φυσικό πλούτο της αθωνικής χερσονήσου.

Η έκθεση απευθύνεται:

  • Στο σύνολο των Ελλήνων που έχουν συναίσθηση της πολύτιμης αξίας του Αγίου Όρους για το ελληνικό Έθνος και την Ορθοδοξία, αλλά και στους ανά τον κόσμο Ορθοδόξους Χριστιανούς

 

  • Σε όλη την ανθρωπότητα που αναγνωρίζει στο Άγιον Όρος μεγάλες αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού

 

  •  Στους επιστήμονες και ειδικούς της αναστήλωσης και διατήρησης μνημείων και ιστορικών κτισμάτων

 

Η δημοσιοποίηση του μεγάλου σε όγκο, έκταση και διάρκεια έργου αποκατάστασης των μνημείων του Αγίου Όρους προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργικού διαλόγου, κριτικής και αξιολογήσεων.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η έκθεση «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς με τέτοια δομή, ώστε να της εξασφαλίζει ευελιξία και προσαρμογή στα δεδομένα του εκάστοτε προσφερόμενου εκθεσιακού χώρου. Είναι μεταφερόμενη και έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου και σε πληθώρα χώρων και πόλεων ανά την Ελλάδα. Η παρουσίαση του εκθεσιακού υλικού γίνεται σε δύο γλώσσες (ελληνική και αγγλική) και προβλέπεται να γίνει και στην γαλλική, τη γερμανική και την ισπανική γλώσσα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Η έκθεση έχει περιοδεύσει:

  • 26/10/1999 – 31/12/1999: Περίπτερο 1, Δ.Ε.Θ., Θεσσαλονίκη
  • 01/09/2000 – 17/09/2000: Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
  • 11/2003 – 03/2004: Hospital Real, Γρανάδα Ισπανίας

Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γ. Μαγκριώτη έκλεισε στη Θεσσαλονίκη – με συνέντευξη Τύπου και ξενάγηση των δημοσιογράφων στον εκθεσιακό χώρο – τον κύκλο λειτουργίας της, η μεγάλη έκθεση του Κε.Δ.Α.Κ. με τίτλο «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κε.Δ.Α.Κ. και Γενικός Γραμματέας του Υ.ΜΑ. – Θ., κ. Γ. Λυσαρίδης, τα μέλη του Δ.Σ., κ. Γ. Αικατερινάρης (Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας) και κ. Μ. Κωνσταντίνου (Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.), ο π. Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και ο Διευθυντής του Κε.Δ.Α.Κ., κ. Ν. Μεταλλίδης.

Την έκθεση επισκέφθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού, επιστημονικού και πνευματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δέχθηκε προσκλήσεις για την παρουσίασή της σε άλλες χώρες.

Στις 67 ημέρες λειτουργίας της έκθεσης περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες και 130 σχολεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της βόρειας Ελλάδας είχαν την ευκαιρία επαφής με το αξεπέραστο μεγαλείο του αγιορειτικού, ιστορικού, πνευματικού και φυσικού πλούτου.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν το αναστηλωτικό έργο του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς. Η θέρμη της υποδοχής, το πλήθος των επισκεπτών και η αντιπροσωπευτικότητά τους, πιστοποιούν την επιτυχία της έκθεσης και ενθαρρύνουν τη μεταφορά της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η επαφή με την ιστορική κληρονομιά του Αγίου Όρους, χιλιάδων επισκεπτών, συνιστούν έναν ουσιώδη πνευματικό διάλογο. Ιδιαίτερα, σημειώνεται το πλήθους των γυναικών που, μέσα από το οπτικοακουστικό σύνολο της έκθεσης, ξεπέρασαν κατά κάποιο τρόπο τα όρια του αγιορειτικού «αβάτου» και πήραν μια γεύση της πνευματικής και πολιτισμικής μοναδικότητάς του.

Η δημοσιοποίηση αντιπροσωπευτικών εικόνων της ιστορικής φυσιογνωμίας, της σημερινής πραγματικότητας αλλά και της ιστορικής πορείας της αθωνική πολιτείας μέσα από τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αποτελούν αντικειμενικά μια ουσιαστική συμβολή της έκθεσης στην αποθησαύριση αυτού του πολύτιμου για την Ορθοδοξία και το ελληνικό Έθνος, μνημειακού χώρου.

Η έκθεση έκλεισε με την αίσθηση αυτής της συνεισφοράς αλλά και την πεποίθηση ότι η προσδοκώμενη συνέχειά της σε άλλους χώρους θα δώσουν μια πρόσθετη ώθηση στο έργο που επιτελεί το Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς στην αθωνική χερσόνησο.

Print Friendly, PDF & Email